Thursday, May 8, 2014

Zsarnokság (dokufilmajánló)

Fogyasztalak, kihasznállak, megalázlak, kiélem rajtad elnyomott vágyaim, agresszióm, engedelmeskedsz, szükséged van rám, odakint sem jobb, megzsarollak, kényszerítelek, megtörlek, nem törsz meg, akkor megsemmisítelek vagy ha tetszel éppen, mert szép a tested, a lelked, megtartalak még használni.

Tömegesen végrehajtott megsemmisítés vagy speciálisan egy embert célzó munkahelyi vagy háztartáson belüli mobbing, ha eszkalálódik: lassan megvalósuló gyilok, esetleg otthonon kívül, szolgáltatásigénybevételnek álcázott kihasználás, a Lajhi által válogatott alábbi 3dokufilm csupán példa tipikus történésekre, amelyek tárgyiasítanak egy embert. A hatalmaskodó a legritkább esetben visel hitlerbajuszt, amiről felismernéd, az is lehet hogy szeretteit, barátait szereti, társaságban elbűvölő. Ha a barátja vagy, elnézed neki hogy másokkal kegyetlen, nem is akarod tudni. De talán jobb figyelni, - mert végülis részese leszel, ha nem is akarsz tudni róla, a tudomásul nem vevő környezet, behunyt szemű /fülű tanú leszel -, figyelni az apró jelekre, amelyek által átláthatsz falakon, azt, hogy valaki gubbaszt a szoba sarkában és ezt* morzsolgatja magában remélve a szabadulást, ha még képes remélni, ha még képes felfogni, van kiút. Merre lehet? és merre vezethet, mi lehet azután? hogyan viszonyulhat később zsarnokához? hogyan bízhat később valakiben, akiben bízhatna? hogyan gyógyulhat meg “teljesen”?

*szöveteimet bármeddig bontod, azonos.
számodra azonosan lenézendő / elpusztítandó.
pöffeszkedő egód mint egy hólyag
amelyet kilyukaszt a belső lefelé húzó spirálfolyás.
kilóg a kislábujjad, ezt meglátom és ismét megbocsátok.
egy lehelettel elfújhatnálak, de nem teszem.
meghasadt pocsolyád szétomlasztja földemet, gyökerestül beleesem a vízbe, lehúzol a mélybe, még fojtogatsz, de túlélem.
lenyúzod bőrömet, pár csontommal kevesebb, de létezem ott ahol a szeretet vár
kannibál!

egy idevágó Popper Péter idézet:

"Szerelemben, bármilyen férfi-női, szülő-gyerekkapcsolatban, a barátságban, mester és tanítvány viszonylatában aligha lehet nagyobb bűnt elkövetni annál, mint ha valaki hatalmat kovácsol a maga számára az erotikus hatásból, a világ jobb megértéséből, titkok tudásából, szépségből, okosságból, szuggesztivitásból, illetve a másik gyengeségéből, gátlásosságából, csökkentértékűségi érzéséből, alázatából, rajongásából, biztonság kereséséből."

Child of Rage – Beth`s story (full movie, 1992, @HBO)



Paradise: Love (r: Ulrich Seidl, 2012)

link az art-tv ajánlójához

Unit 731: Japan's biological force @BBC



http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/correspondent/1796044.stm

"After the war, many Nazi 'Doctors of Death' were brought to justice. But in Japan the head of Unit 731 cut a deal with US intelligence; the Americans knew they could never replicate biological data gained through experiments on humans."





Soul Asylum - Runaway Train



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.